Καλό Πάσχα

Καλό Πάσχα
Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογγιάνης

Μετάφραση // Translate

...ο πολιτισμός απειλείται από την χωρίς όρια ανάπτυξη... της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής που ισοπεδώνει τον Άνθρωπο και τις αξίες του

Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!

Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!
Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΝ 2011: Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα!




HAYGH






 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/09/2011
    της Αλίκης Κοσυφολόγου*
    Ταξίδεψε σε δεκάδες πόλεις της χώρας και ολοκληρώνεται με τα διαδοχικά τριήμερα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα: Το Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΝ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια φωνή αντίστασης και εναλλακτικής πολιτιστικής πρότασης ενάντια στο κέρδος και την εμπορευματοποίηση της τέχνης. Εξάλλου, στα 12 αισίως χρόνια ζωής του, το Φεστιβάλ μας έχει σε σημαντικό βαθμό κατορθώσει να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση που συνδυάζει τη μαζικότητα της απεύθυνσης με την υψηλή ποιότητα. Απέναντι στην προκλητική διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και του καλλιτεχνικού πολιτισμού στο σύνολό του, εμείς αντιτείνουμε κριτική σκέψη και δημιουργικότητα κερδίζοντας το στοίχημα της επιτυχούς διοργάνωσης ενός εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενου φεστιβάλ.
    Φέτος το σύνθημα που επιλέξαμε: “να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα” είναι ο δικός μας τρόπος να δηλώσουμε ότι, όπως υποστηρίζουν και οι κυρίαρχοι, όντως η κρίση είναι ευκαιρία: Ευκαιρία να τους ανατρέψουμε. Ο στόχος μας, μια κοινωνία που θα χωρά τα όνειρα και τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας, καθοδηγεί τις δράσεις μας. Έτσι και στο Φεστιβάλ μας είναι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη που μας καθοδηγούν: Δύο λέξεις που με σταθμό το Φεστιβάλ μας τις κάνουμε πραγματικότητα... για να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα. Από την προετοιμασία, το στήσιμο του χώρου, τη δουλειά -εξαντλητική αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστική-, γεμάτη νέες εμπειρίες, μέχρι τις τρεις μέρες που οι περισσότεροι και περισσότερες απολαμβάνουμε μόνο για λίγο τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας καθώς χρειάζονται πάντα κάποιοι στο μπαρ, στην πάνω είσοδο, γρήγορα στα σουβλάκια: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη συλλογική δουλειά, τη συλλογική κούραση και τη χαρά όταν μικροί και μεγάλοι, φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, Έλληνες ή “ξένοι” γίνονται “ένα” τραγουδώντας, φέτος, Παπάζογλου και Ρασούλη, χορεύοντας μουσικές από όλον τον κόσμο, ska, indie rock και swing, bossa nova και blues, όταν γίνονται κομμάτι μιας έστω μικρής και σύντομης νησίδας όπου κυριαρχεί η αλληλεγγύη.

    Άνοιγμα στους νέους καλλιτέχνες

    Φιλοδοξία μας είναι στο φεστιβάλ μας να βρουν χώρο έκφρασης νέοι δημιουργοί που αποκλείονται απο το ασφυκτικό περιβάλλον της θεσμικά ευνοημένης τέχνης. Έτσι, στο πλαίσιο της διοργάνωσης πρόκειται να διαμορφωθούν χώροι όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε νεανικά μουσικά σχήματα, νέους εικαστικούς καλλιτέχνες και ηθοποιούς να παρουσιάσουν την δουλειά τους και, γιατί όχι, να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους με ένα ανήσυχο κοινό.
    Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ μας να γεμίσει από όλον τον κόσμο που θέλουμε να έρθει στο προσκήνιο. Έτσι, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και δημοτικές κινήσεις, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικά έντυπα, αλλά και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, θα βρουν έκφραση στο τριήμερό μας.
    Στοίχημα μας είναι οι χιλιάδες ανθρωποι που φέτος θα έρθουν στο Φεστιβάλ μας να μοιραστούν ανησυχίες, να μάθουν και να φύγουν γεμάτοι ιδέες, αισιοδοξία και περισσότερα κίνητρα για αγώνα.
    Έτσι, για την αποκατάσταση της σχέσης με την ιστορική μνήμη στον χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί έκθεση που έχουν επιμεληθεί τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας για τη συμπλήρωση των εβδομήντα χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.
    Έτσι, είναι ιδιαίτερη η θέση που έχει στο Φεστιβάλ μας η παρουσίαση του θεατρικού έργου “Larco project”. Η παράσταση βασίστηκε στην πρωτογενή έρευνα που διεξήγαγε η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου με τίτλο "ΛΑΡΚΟ: Το χρονικό τριών προπωληθέντων θανάτων" ("Έψιλον" 25/10/2009) και εμπνεύστηκε από τα εργατικά ατυχήματα, τους “προπωληθέντες θανάτους” στο εργοστάσιο.
    Έτσι, η πρωτόγνωρη συλλογική εμπειρία του κινήματος των πλατειών καθώς και οι αγωνιστικές φοιτητικές διεκδικήσεις δίνουν χρώμα στη φετινή διοργάνωση και εμπλουτίζουν την ατζέντα και τις θεματικές των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα το τριήμερο.
    Επιχειρούμε το καλύτερο δυνατό καλλιτεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα και με μότο "η κρίση θέλει καλοπέραση" κρατάμε το εισιτήριο για άλλη μια χρονιά στα 6 ευρώ, ώστε να μπορέσουν όλοι και όλες να συμμετέχουν στην τριήμερη γιορτή μας. Σας περιμένουμε!

    * Μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝ, Ομάδα Πολιτισμού

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση των φεστιβάλ μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαρκώς ανανεούμενο ιστότοπο: http://nsynfestival.blogspot.com/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου