Καλό Πάσχα

Καλό Πάσχα
Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογγιάνης

Μετάφραση // Translate

...ο πολιτισμός απειλείται από την χωρίς όρια ανάπτυξη... της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής που ισοπεδώνει τον Άνθρωπο και τις αξίες του

Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!

Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!
Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μια Ελλάδα γεμάτη με «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» οραματίζεται η Κομισιόν!







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

· Μια Ελλάδα γεμάτη με «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» οραματίζεται η Κομισιόν!

· Απάντηση Όλι Ρεν σε Νίκο Χουντή 


Μια Ελλάδα γεμάτη με διάφορα είδη «ειδικών οικονομικών ζωνών» όπως «π.χ. ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες, κ.λπ…» με «απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς», με «φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική» με «φορολογικά κίνητρα» υπέρ των επενδυτών, παρουσιάζει ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, σχετικά με την γερμανική ιδέα « επενδύσεων» μέσω Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ( ΕΟΖ). 
Πιο συγκεκριμένα Ο Ν. Χουντής με αφορμή συνέντευξη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας, κ. Στέφαν Κάπφερερ, στην Αθήνα στις 25/8/2011, που είχε δηλώσει ότι «υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε οικονομικές ζώνες, δηλαδή ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, με κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολότερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους», κατέθεσε ερώτηση και ζητούσε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί α) αν συζητήθηκε τέτοια πρόταση στα πλαίσια της Κομισιόν β) ποια είναι η φύση των ειδικών κινήτρων που γίνεται λόγος και γ) αν κάποια από αυτά τα κίνητρα απαιτούν παρέκκλιση από τους κοινοτικούς κανόνες. 
Στην απάντησή του ο κ. Ρεν σημειώνει ότι «Στο πλαίσιο της καθιέρωσης ΕΟΖ, η κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στη συνέχεια είναι δυνατό να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών ζωνών, π.χ. ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες, κ.λπ..» 
Απαντώντας στο ερώτημα αν η δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα έχει εξεταστεί από την Επιτροπή σχολιάζει «Η ιδέα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την Επιτροπή. Αν και πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς, πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές και πολιτικές της ΕΕ, όπως οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό, η φορολογική νομοθεσία και ειδικότερα ο κώδικας δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς και το εργατικό δίκαιο.» 
Ο κ. Ρεν καταλήγοντας την απάντησή του παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, τονίζοντας ότι «Απ’ όσο γνωρίζουμε, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, με την έννοια που αναφέρθηκε πιο πάνω. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ιδέα να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών του είδους αυτού. Αν το αποφασίσει η κυβέρνηση, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τη δυνατότητα υλοποίησης των ιδεών αυτών.» 

31/10/2011                                                                                                          Το γραφείο Tύπου


Νικόλαος Χουντής
Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

chountis@syn.gr
Πλ.Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Φαξ : 210 3219781

B-1047 Bruxelles/Brussel
F-67070 Strasbourg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου