Καλό Πάσχα

Καλό Πάσχα
Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογγιάνης

Μετάφραση // Translate

...ο πολιτισμός απειλείται από την χωρίς όρια ανάπτυξη... της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής που ισοπεδώνει τον Άνθρωπο και τις αξίες του

Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!

Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!
Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Οι άνθρωποι πάνω από την οικονομία


Η αντισύνοδος του G20 στις Κάννες: 

Φωτεινόπουλος Στέλιος


«Οι άνθρωποι πάνω από την οικονομία» ήταν το κεντρικό σύνθημα της αντισυνόδου του G20 που διοργανώθηκε από διεθνή κοινωνικά κινήματα, οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς 40 χιλιόμετρα έξω από τις Κάννες, στην Πόλη της Νίκαιας. Η αντισύνοδος, που διήρκεσε από την 1 ώς τις 4 Νοεμβρίου, έγινε στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων όσον αφορά την Ευρωζώνη και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσως για πρώτη φορά όλα τα μάτια μέσα στις διαδικασίες της αντισυνόδου ήταν στραμμένα στο G20 και τις ραγδαίες εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν σε όλα τα επίπεδα με την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Η πρώτη πράξη των διαδικασιών ενάντια στο G20 ήταν η παγκόσμια διαδήλωση που ξεκίνησε από την Place Garibaldi και κατέληξε στα παλιά Σφαγεία της Νίκαιας, μια ιδιαίτερα λαϊκή περιοχή, με τις εργατικές κατοικίες να πρωταγωνιστούν. Στη διαδήλωση, όπου συμμετείχαν περίπου 15.000-20.000 διαδηλωτές από Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική, Ιαπωνία και Κορέα, τα κεντρικά συνθήματα είχαν να κάνουν με τον Σαρκοζί εκ μέρους των Γάλλων, και με την Παγκοσμιοποίηση, τους φορολογικούς παραδείσους, και τη Δημοκρατία εκ μέρους των πολυεθνικών μπλοκ. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ του Αριστερού Μετώπου, καθώς και του ΚΚΓ, ενώ ξεχώρισαν τα συνδικάτα των καθηγητών (Sud), και των Κορεατών. Αξιοσημείωτη είναι η στάση της Αστυνομίας, που είχε διοχετεύσει αστυνομικούς με πολιτικά, αλλά και κράνη και αυτόματα όπλα, στις παρυφές της πορείας, άλλα και μπροστά από τράπεζες, θυμίζοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο παραστρατιωτική οργάνωση παρά επίσημη αστυνομία ευρωπαϊκού κράτους. Δεν έλειψαν και οι αστυνομικοί που είχαν κάμερες στα χέρια (φυσιολογική εικόνα για τους Γάλλους) και βιντεοσκοπούσαν τη διαδήλωση. Μετά το πέρας της πορείας και αφού έγιναν κάποια περιορισμένα επεισόδια στον χώρο των παλιών Σφαγείων, τα μαχητικά συνθήματα έδωσαν τη θέση τους στα τραγούδια και τις μουσικές. Σημαντικό είναι επίσης να τονιστεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών από διάφορες πρωτοβουλίες και χώρες ο ελληνικός χαιρετισμός καταχειροκροτήθηκε πριν καν απευθυνθεί στον παρευρισκόμενο κόσμο.
Την επόμενη ημέρα, από το πρωί μέχρι και το απόγευμα, οπότε πραγματοποιήθηκε και η γενική συνέλευση της αντισυνόδου, πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα σεμινάρια και δημόσιες συζητήσεις με θέματα όπως τον ρόλο των κοινωνικών κινημάτων μπροστά στη νέα πραγματικότητα, το μέλλον της Ευρωζώνης, το πώς ο νεοφιλελευθερισμός εξειδικεύεται σε ζητήματα όπως εκπαίδευση, κοινωνικό κράτος, διακυβέρνηση, καθώς και το κίνημα των πλατειών. Όπως ήταν αναμενόμενο, κεντρικό θέμα στα περισσότερα σεμινάρια κατέληξε να είναι το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δημόσιου χρέους πολλών κρατών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Φυσικά το θέμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσε σημείο διαφωνίας σε ένα πρώτο επίπεδο μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων, κυρίως, καθότι οι δεύτεροι πίστευαν πως είναι δημοκρατική εξέλιξη η διενέργειά του σε συνθήκες λαϊκής πίεσης. Από την άλλη πλευρά πάρα πολλοί -μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες- τόνιζαν ότι ουδέποτε η ελληνική κοινωνία ζήτησε δημοψήφισμα «εκτόνωσης» για επιμέρους ζητήματα και αποφάσεις, αντιθέτως έθεσε ως μόνη διέξοδο τις γενικές εκλογές. Από την Ελλάδα συμμετέχοντες ήταν το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”, καθώς και το ευρωπαϊκό δίκτυο Transform Europe και ο Συνασπισμός ως μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ενδεικτικό του κλίματος αλληλεγγύης που υπήρχε μεταξύ των λαών στις διαδικασίες και τα σεμινάρια ήταν το γεγονός ότι ανατράπηκε στην πράξη η θεωρία που θέλει τους νοτιοευρωπαίους απέναντι στους βορειοευρωπαίους, τους Ευρωπαίους ενάντια στους Αμερικανούς κ.λπ. Κοινός παρονομαστής για όλους τους συμμετέχοντες, ήταν το κοινό μέλλον μας, ειδικά σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, και το πώς αυτό θα οδηγήσει στον συντονισμό μεταξύ των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για μία μεγάλη αλλαγή. Το σύνθημα Think Globally, Act locally, πήρε νέα πνοή, ενώ επικαιροποιήθηκαν λέξεις όπως αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και αντίσταση.
Οι χιλιάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Μάιο του 2012 και το Σικάγο όπου θα φιλοξενήσει την επίσημη σύνοδο των G8, ενώ πρώτα η παγκόσμια συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και τους αγώνες που δίνει ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.
Στέλιος ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/11/2011 εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου