Καλό Πάσχα

Καλό Πάσχα
Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογγιάνης

Μετάφραση // Translate

...ο πολιτισμός απειλείται από την χωρίς όρια ανάπτυξη... της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής που ισοπεδώνει τον Άνθρωπο και τις αξίες του

Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!

Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!
Καλημέρα, πάμε Ευρώπη!!!

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ο Καραγκιόζης και το συσσίτιο


 γράφει ο Μπάρμπα Νίκος

Καραγκιόζης: Ε, ρε, γλέντια σήμερα, κάτι γλέντια, αλλά για τι γλεντάμε, δεν ξέρω.
Κολλητήρης: Μόνο εμείς γλεντάμε πατέλα.
Καραγκ.: Εμείς βέβαια, τσάμπα είναι το γλέντι, δεν έχει και χαράτσι και αφού γλεντάει ο γείτονας, γλεντάμε κι εμείς.
Κολλητ.: Και άμα κλαίει ο γείτονας θα κλαίμε κι εμείς μπαμπάκο;
Καραγκ.: Βέβαια, κοινωνική αλληλεγγύη, άμα τρώει ο γείτονας, τρώμε κι εμείς.
Κολλητ.: Και το ξύλο μισό μισό πατέλα;
Καραγκ.: Άμα βλέπεις ξύλο, φύγε, κρύψου μέσα σε βαρέλι και τώρα όλοι στη γραμμή για το συσσίτιο του δήμου. Διαλέγουμε φασόλια, νερόσουπα ή βατραχοπόδαρα, ο αστακός τελείωσε, η σούπα τελείωσε, τα φασόλια τελειώσανε, έχει αέρα δροσερό με λίγα καυσαέρια δωρεάν. Εμείς όμως παιδιά μου, αγέρωχοι, πείνα, λόρδα και καμάρι μη μας πάρουνε χαμπάρι.
Κοκωβιός: Μπαμπάκο, κάναμε λάθος, το συσσίτιο είναι αύριο, όχι σήμερα, το ’πε ο Ντελάλης.
Καραγκ.: Τότε αγαπητά μου κουτσούβελα θα φάμε με καθυστέρηση και μην πείτε φαί μέχρι αύριο και όταν πάμε εκεί θα ’χουμε καραβάνες με διπλό πάτο για να βολευτούμε και το βράδυ.
Πιτσικόκος: Εγώ, όμως θα έχω σοκολάτα και να είναι μείον.
Καραγκ.: Τι μείον ρε κεφάλα; Ίον θέλεις να πεις.
Πιτσικ.: Καλά, τώρα, εκεί θα τα χαλάσουμε;. Τέλω να ’χει φουντούκια, αμύγδαλα, γάλα και σουσάμι, από πάνω, αλλιώς θα κλαίω.
Καραγκ.: Καλά, μην κλαις, ξέρω που θα βρω τέτοια σοκολάτα. Εδώ κοντά είναι, δηλαδή στην Ελβετία. Θα πεταχτώ με το γάιδαρο να σου φέρω 5 κομμάτια. Προς το παρόν πάρε 5 φάσκελα. Όλα τα ’χει η Μαριωρή, ο φερετζές της λείπει. Για να δούμε τώρα τι έχει το ταμείο, έξω τσέπες, δύο επί τέσσερα ίσον οκτώ, δηλαδή ένα μηδενικό πάνω στο άλλο μας κάνει οκτώ, αλλά γρόσια μηδέν, η εξίσωση απέτυχε. Να ’χαμε οκτώ καρύδια ή οκτώ αβγά στρογγυλά, είναι κι αυτά σαν μηδενικά, γι’ αυτό λέω να παίξουμε λόττο που έχει κι αυτό μηδενικά. Τι λέτε;         
Κολλητ.: Ναι, εγώ, όμως, παίζω πρώτο, το λόττο δεν μ’ αρέσει.
Κοκωβ.: Εγώ παίζω σύστημα προπό και ο μικρός λαχείο.
Καραγκ.: Πάει, την κάνατε λαχείο. Προς το παρόν, ας παίξουμε α μπεμπά μπλομ και κοιλιά περιδρόμ και αύριο στο μαγαζί του Νικόλα, όλοι για να παίξουμε πάρτα όλα. Θα του πούμε Νικόλα πάρτα όλα, δώσε κέρδη να γεμίσει η κατσαρόλα.
Κοκωβ.: Τι πάρτα όλα βρε πατέλα, εμείς δεν έχουμε τίποτα.

Καραγκ.: Θα του δώσουμε την ευχή μας τότε και μια παράσταση δωρεάν στο μαγαζί του. Αν πει όχι, αυτός θα χάσει. Όλοι μικροί, μεγάλοι στου Νικόλα για πάρτα όλα, βάλε ένα, πάρε ένα, πάρτα όλα, γερμανικό σύστημα. Όχι λόττο, πρότο κι άλλα, αυτά τα παιχνίδια είναι για παιδιά πιο μεγάλα. Έ, ρε, πως γλεντάμε σήμερα δίχως φράγκο και φαί, τι ωραία που είναι η ζωή. Καληνύχτα λέμε πάλι, άντε και καλό πρωί, γεια σας μικροί και μεγάλοι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου